Povijest led-a


Razvoj LED tehnologije

Najnovija LED tehnologija stara je tek 50 godina, kada je prva "ledica" izašla je istraživačkih laboratorija General Electrica. U novu, nimalo jednostavnu tehnologiju najviše ulažu SAD i Njemačka koje su i danas vodeće u LED industriji.

Prva LED svjetla bila su crvena, 1993. pojavila se zelena, a tehnologija bijelog LED svjetla, koje omogućuje korištenje za najšire oblike rasvjete, izašla su iz istraživačkih laboratorija prije tek 10-tak godina.


Nobelova nagrada izumiteljima plave LED diode!

Nobelova nagrada za fiziku 2014. godine ide u ruke trojici profesora s japanskog sveučilišta Nagoja. Shuji Nakamura, Hiroshi Amano i Isamu Akasaki još su 1990-ih godina izradili diode koje emitiraju plavo svjetlo. Taj izum (LE-diode) omogućio je razvoj najučinkovitijih izvora bijelog svjetla koje danas postaje standard u industriji rasvjete, visokoj tehnologiji, u automobilskoj industriji i kućanstvima.
Upravo su plave diode (uz crvene i zelene diode) omogućile miješanje boja u sve moguće nijanse što je u konačnici dovelo do izrade bijelih i RGB izvora svjetlosti koji su svoju primjenu našli u velikom broju najrazličitijih uređaja - od rasvjetnih tijela ogromnih mogućnosti, običnih žarulja za kućanstva pa do zaslona na televizorima i mobitelima.
Klasična žarulja ima iskoristivost od oko 16lm/W dok je trenutni rekord u energetskoj učinkovitosti LED rasvjetnog tijela prelazi 300lm/W! Ako znamo da četvrtina svjetske potrošnje električne energije otpada na rasvjetu lako je shvatiti važnost otkrića ove tehnologije.
Japanskim profesorima Nobelova nagrada službeno je uručena 10. prosinca 2014. godine na ceremoniji u Stockholmu.


LED danas

Efikasnost LED izvora doslovno svakodnevno raste. Male dimenzije, optika (leće za usmjeravanje snopa svjetlosti), izuzetna efikasnost i kontrola emitirane svjetlosti dovele su današnja LED rasvjetna tijela na prvo mjesto, ispred visokotlačnih fluo i izbojnih svjetiljki. Jednostavno upravljanje i regulacija kao i karakteristika da nemaju problema s radom na niskim temperaturama uz izuzetno dugi vijek trajanja samo potvrđuju kvalitetu LED svjetiljki. S obzirom na toksičnost materijala korištenih za izradu klasične rasvjete, mnoge zemlje i zakonski reguliraju upotrebu istih.
LED rasvjeta visoko je ekološka - po isteku radnog vijeka u potpunosti se može reciklirati.