Upravljanje LED rasvjetom - rasvjeta po mjeri

Upravljanje rasvjetom nazivamo sve sustave koji nadilaze jednostavne funkcije paljenja i gašenja. Sustavi upravljanja rasvjetom omogućuju kontrolu i regulaciju rasvjete prema potrebama prostora i korisnika, poštujući norme propisane zakonom. Osnovni sustavi upravljanja su rasvjetni scenarij (programiranje), upravljanje ovisno o prisutnosti (detekcija pokreta) i upravljanje ovisno o dnevnoj svjetlosti (senzori rasvjetljenosti). Prema potrebi kombiniraju se sustavi kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

DALI upravljanje DALI je digitalni tip kontrole svjetiljki, svakoj se svjetiljci dodjeljuje vlastita IP adresa, a upravlja se posebnim kontrolerima. DALI upravljanje pogodno je i za sustave upravljanja zgradama, na primjer putem EIB-a (European Installation Bus) ili LON-a (Local Operating Network).
Radna grupa DALI (AG – DALI) organizirana je u sklopu njemačke Udruge proizvođača električnih i elektroničkih uređaja “ZVEI”. Članovi Udruge su vodeći europski i američki proizvođači elektroničkih prigušnica i sustava za kontrolu i regulaciju svjetlosti. AG-DALI promiče suradnju sa sustavom sabirnica na višim razinama kao što su EIB/KNX, LON ili CABA.
Upravljanje detekcijom pokreta Ostavljanje upaljene rasvjete na duže periode kada u prostoriji nema nikoga, kao na primjer u skladištima ili uredima za vrijeme pauza za ručak sigurno ne doprinosi uštedi energije. Rješenje je u detektorima prisutnosti: oni deaktiviraju rasvjetu ukoliko nema detekcije pokreta te ju ponovno aktiviraju detekcijom pokreta i tako osiguravaju da je rasvjeta uključena samo kada je zaista potrebna i tako štede značajne količine energije i novca.
Rasvjeta izvedena u LED tehnologiji posebno je pogodna za ovakve sustave, osigurava trenutno paljenje/gašenje jer ne zahtjeva zagrijavanje i hlađenje kod pali/gasi akcija.
Regulacija 1-10, 0-10 ova vrsta upravljanja zahtjeva posebno ožičenje kojim se odašilja željeni signal koji za posljedicu ima, na primjer, svjetiljku podešenu na 60% od ukupne snage. Svaka svjetiljka u uputstvima ima detaljno objašnjenje mogućnosti upravljanja ovakvim sustavom.
Upravljanje ovisno o dnevnoj svjetlosti Kod ovakvih sustava unaprijed je potrebno programirati potrebnu razinu svjetlosti (prag svjetlosti). Postavljaju se svjetlosni senzori koji prate vrijednosti rasvijetljenosti te šalju signale za paljenje ili gašenje rasvjete, odnosno povećanje ili smanjenje njene razine.
Bežično upravljanje Tvrtka ENERGY PLUS u svojim proizvodima koristi i module za bežićno upravljanje.
Pogodnost ovakvog sustava upravljanja se naročito vidi kod zamjene postojeće rasvjete gdje je bez dodatnog ožičenja moguće implementirati sustav upravljanja. Osim implementacije bežićne senzorike (senzor rasvjetljenosti, senzor pokreta) upravljanje je moguće vršiti i putem vremenski definiranih scenarija upravljanja.


Iskustvo naših stručnjaka, uz korištenje najsuvremenijih softwerskih alata, garancija je iznalaženja najkvalitetnijeg rješenja bez obzira na veličinu i namjenu prostora.